MWB Authorised Partner Logo

V letu 2017 je podjetje Nanosoft pridobilo zastopništvo za parternstvo s podjetjem Malwarebytes. Podjetjem tako omogočamo nakup licenc na področju Slovenije.

Za več informacij ali morebitno ponudbo nas kontaktirajte.

 
napredna zascita
 
 

 

Gasilska društva ter ostala društva in nepridobitne organizacije, ki niso davčni zavezanci, niso več zavezana k izdaji računov za dobave blaga in storitev, če vrednost obdavčljivih dobav končnim potrošnikom v tekočem koledarskem letu ne bo presegla 5.000 evrov.

Vsakdo, ki posluje z gotovino mora uporabljati davčno potrjevanje računov, tako niti društva niso nobena izjema. Torej, če imate društvo in svojim članom ali komu drugemu za izvedeno storitev ali prodano blago prejmete gotovino, da potrebujete račun.

Sem sodijo tudi organizacije izletov, raznih tečajev, seminarjev, inštrukcij, zabav in ostalih prireditev, za katere je potrebno plačati vstopnino, društvo pa v blagajno prejme gotovino.

Edina izjema je plačilo članarine, kjer pa ni obveznosti za izdajo računa, kadar se plačilo porabi za delovanje društva oz. izvajanje dejavnosti za namene članstva.

FURS sporoča, da se vsak dan v sistem davčnega potrjevanja računov vključi med 100 in 150 novih zavezancev. Trenutno je v sistem davčnega potrjevanja računov vključenih 41.413 zavezancev. Do sedaj je bilo potrjenih več kot 147milijonov računov, vsak dan od 2,5 do tri milijone. »V kar 97 odstotkih primerov preverjanj velja, da se računi ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn,« pravijo na Fursu. Potrošniki v povprečju sicer preverijo vsak 30 izdan račun.

Na Finančni upravi RS pojasnjujejo, da bodo v primeru, če se bo pri davčno potrjenih računih ves čas pojavljala ena in ista številka delavca, potem bodo pri takem zavezancu izvedli nadzor. Pojasnjujejo namreč, da bodo računi, ki jih bodo zavezanci poslali v potrjevanje na Furs, prikazovali tudi morebitne kršitve na področju dela na črno in neupoštevanje delovnopravne zakonodaje.

Objavljamo sporočilo FURS po prvem tednu delovanja:
Glede na ugotovitve iz terena za zdaj ne moremo govoriti o sistemskem izogibanju vstopa v sistem davčnega potrjevanja računov.
Nadzorniki FURS zavezancem, ki še niso vključeni v sistem, vendar delajo v smeri vključitve, postavijo nekajdnevni rok, v katerem morajo vzpostaviti povezavo in potrjevati račune. Po tem sledi ponoven obisk. Če se na uvedbo davčnih blagajn ne pripravljajo, lahko takšnega zavezanca tudi kaznujejo.

Preverite, če imate vse v zvezi z davčno blagajno

Od božičnih praznikov dalje je vsak dan davčno potrjenih že preko 2 milijona računov, kar pomeni, da sistem trenutno deluje več kot s polovično obremenitvijo. Ko bodo v sistem vključeni vsi zavezanci (teh naj bi bilo po oceni FURS med 60 in 80 tisoč) bo dnevno potrjenih med 3 in 5 milijonov računov. V FURS pričakujejo, da bo sistem še naprej deloval tako, kot deluje do zdaj, torej brezhibno. Podatki danes kažejo, da je povprečni odzivni čas FURS za potrditev računa 5 stotink sekunde.

Cenjene stranke pozivamo, naj ne nasedajo cenenim prevaram in naj se izogibajo nakupovanju smešno poceni POS strojne opreme, ki ni preverjena ali stestirana. Takšno opremo prodajalci v tem času sicer uspešno prodajajo, nihče pa ne ve kako je z zanesljivostjo, kako je s tehnično podporo in kdo bo zagotavljal garancijo in servis. 

Našim strankam zagotavljamo svetovanje pri nakupu nove opreme in dobre rabate pri dobaviteljih.